Aquest dilluns, 26 de juny, té lloc el Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Trànsit Il·lícit de Drogues, i l’Associació d’Acollida i Acció Terapèutica (AAT) se suma a la campanya #CambiaElGesto impulsada per la UNAD, la Xarxa d’Atenció a les Addiccions, per orientar els esforços a visibilitzar les persones amb drogodependències i altres addiccions. La campanya també té com a objectiu principal la defensa dels seus drets, l’eliminació d’estigmes i l’enfortiment de la prevenció.
#CambiaElGesto significa que a vegades, un sol gest, una mala cara o una mirada poden resultar estigmatitzants per les persones que es troben immerses en un problema d’addicció o en un consum problemàtic. Per això, la imatge visual de la campanya mostra diferents rostres amb el canvi de gestualitat que es considera necessari per afavorir un canvi en l’imaginari col·lectiu vers les persones amb addiccions. En aquest sentit, la campanya a la qual se suma l’AAT també pretén recordar que mereixen el mateix respecte que tothom, i que, per tant, han de ser respectades en tots els àmbits de la seva vida.
Amb aquest nou gest d’empatia, l’associació vol formar part d’un canvi social que transformi les situacions d’estigma i invisibilització pública que pateixen les persones amb problemàtica addictiva, que les aboca, en moltes ocasions, a no demanar ajuda per la por a les conseqüències de visibilitzar el seu problema o al “què diran”.
Amb aquesta jornada commemorativa, de reflexió i també d’acció per al canvi, UNAD i també l’AAT posen sobre la taula la necessitat d’abordar el problema del consum de drogues com un assumpte de salut pública. Invertint, per tant, en programes de prevenció, educació i tractament i no en mesures que persegueixen i empresonin les persones consumidores.
Més de 2.000 persones ateses durant el 2022 per la Coordinadora de Comunitats Terapèutiques, Pisos de Reinserció i Centres de Dia per a Drogodependents de Catalunya
Aprofitant l’avinentesa del Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Trànsit Il·lícit de Drogues, s’han fet públiques les dades d’atenció de la memòria conjunta de les 13 entitats que conformen la Coordinadora de Comunitats Terapèutiques, Pisos de Reinserció i Centres de Dia per a Drogodependents de Catalunya, entre les quals hi és l’AAT.
En total, els serveis residencials (Comunitats Terapèutiques i Pisos de Reinserció) han assumit la major part de les atencions, amb 1.663 persones, de les quals el 22% eren dones, el 77% eren homes. Els tractaments en Centres de Dia han atès 194 persones, el 40% dones, i el Servei d’Acompanyament a la Vida Autònoma (SAVA) ha prestat atenció a 170 persones, amb una major atenció destacada en homes, el 77,6%.
L’alcohol i la cocaïna continuen, un any més, al capdavant de les drogues més consumides per les persones usuàries dels tractaments, sigui en la modalitat residencial o ambulatòria. I destaca que més de la meitat de casos atesos presenten un diagnòstic de trastorn psiquiàtric associat.
Les dones amb problemes d’adiccions han patit violència de gènere
Un altre aspecte especialment preocupant és la xifra de maltractaments que pateixen o han patit les dones usuàries amb problemes de drogoaddiccions. I és que el 71% de les dones ateses a Pisos de Reinserció, el 70% de dones visitades en Centres de Dia i el 63% de les dones acollides en Comunitats Terapèutiques ha patit violència de gènere al llarg de la seva vida.
Aquesta dada gravíssima referma la necessitat de continuar treballant en el disseny de programes especialitzats que incorporin la perspectiva de gènere, i que actuï directament sobre els potencials agressors i no en la revictimització de les dones que pateixen tota mena de violències. En aquest sentit, l’AAT referma el seu compromís per a continuar incidint sobre les conductes de maltractament envers les dones amb addiccions, i continuarà empenyent fort perquè decreixin els dèficits estructurals assistencials que encara existeixen.