En una entrevista recent al mitjà digital Social.cat la directora de l’Associació d’Acollida i Acció Terapèutica (AAT), Mercè Mompín, defensa que la prevenció de les addiccions juvenils requereix actuar sobre les causes del malestar, no només sobre el consum de substàncies. Segons ella, les addiccions són un símptoma d’un problema preexistent que sovint està relacionat amb factors emocionals, socials i culturals. Tal i com explica, cal reforçar la presència de professionals de salut mental als centres educatius i fomentar la gestió emocional i l’oci saludable.
A l’entrevista, també proposa incloure de manera estructural la gestió emocional en els currículums escolars, ja que aquest treball es relega a mesura que es prioritza el rendiment acadèmic. Mompín alerta sobre la hipocresia social respecte al consum d’alcohol i fàrmacs, que sovint dona als joves el missatge que “tot es pot solucionar amb una pastilla”. Assenyala, a més, l’impacte del consumisme, que fomenta la cerca immediata de plaer i predisposa a conductes de consum problemàtic.
Les diferències de gènere i el paper del patriarcat
Pel que fa a la diferència entre nois i noies, també aplicable en edat adulta, destaca que els primers utilitzen sovint substàncies per neutralitzar el dolor derivat de no poder expressar emocions per pressió dels mandats de gènere, mentre que les noies recorren al consum com a mecanisme d’automedicació davant l’ansietat o per afrontar la socialització.
Un altre punt preocupant és la percepció errònia del cànnabis com a substància “natural” i inofensiva, que ha provocat un augment del seu consum entre els joves. Mompín recorda que el THC, el component psicoactiu de la marihuana, pot desencadenar problemes mentals i afecta les funcions cognitives.
Per abordar aquesta problemàtica, la directora de l’AAT; una entitat amb més de quaranta anys d’experiència en el tractament terapèutic de les addiccions, subratlla la importància de generar un clima de confiança perquè els adolescents puguin expressar-se sense por a ser jutjats. “La prevenció eficaç no és només evitar el consum de drogues, sinó crear espais on els joves puguin gestionar el malestar de manera saludable”, conclou Mompín.
Us recomanem que us llegiu l’entrevista sencera per no perdre-us res del que ha dit Mercè Mompín.
Per què és important per a l’AAT formar part de l’EFTC?