“Si vols viure emocions fortes, prova aquestes ulleres de realitat virtual”. Aquest va ser el reclam que va fer servir l’Associació d’Acollida i Acció Terapèutica per captar l’atenció de tots els participants de la Fira d’Entitats del Centre Penitenciari de Joves de la Roca del Vallès el passat dimecres 19 d’octubre. Una activitat que no va deixar indiferent a ningú: ni als interns, que s’atansaven curiosos per jugar a tirar-se en paracaigudes o nedar entre taurons, ni els professionals d’altres entitats, que s’interessaven per l’enllaç entre la realitat virtual i l’abordatge de les drogoaddiccions.
“En una presó per homes d’entre 18 i 25 anys, si vols cridar l’atenció, has d’aportar estímuls”, afirma Mariola Segura, membre de l’equip tècnic de l’AAT i ideòloga de l’activitat, conscient que en un centre penitenciari com aquest els atractius són poc freqüents.
La realitat virtual pot servir com a estímul substitutori de les drogues per viure emocions fortes
La premissa sobre la qual parteix la idea de la realitat virtual és que la majoria de persones joves que consumeixen substàncies de forma recurrent ho fan en cerca d’emocions noves i fortes, i amb l’ús d’unes ulleres de realitat virtual i un telèfon mòbil se’ls pot ensenyar que es poden tenir experiències intenses sense recórrer al consum de drogues.
L’objectiu de la trobada, organitzada pel mateix centre penitenciari, va ser establir un punt de trobada entre els diferents professionals de les entitats que treballen a la presó, i també un aparador on poder-se donar a conèixer als mateixos presos, que en moltes ocasions desconeixen la varietat de programes als quals poden acollir-se per superar problemàtiques com les addiccions, rebre assessorament jurídic, tenir acompanyament em problemes de salut mental o l’aprenentatge de música, entre d’altres. “Va ser una molt bona oportunitat per poder conversar i conèixer altres entitats i altres professionals del sector i els treballadors de la presó, que són qui deriva els casos a les entitats”, explica Mercè Mompín, directora de l’AAT, que també va participar en la trobada.
El moment de reflexió: és millor la teva vida sense drogues?
A més de l’activitat de la realitat virtual, l’estand de l’AAT es va convertir en un punt de reflexió per als interns, que si volien utilitzar les ulleres per jugar, abans havien d’escriure en un paper en què millorava la seva vida si no consumien drogues. Viure millor o més feliç, tenir una bona salut, poder cuidar a la família, estalviar diners, obtenir més llibertat, gaudir del temps, viure una bona vida o poder mirar al futur amb il·lusió, van ser algunes de les respostes que es van obtenir. “Tots aquests motius són el motor de la nostra feina”, assegura Mompín.
“Com que els interns d’una presó es troben en entorns sovint hostils, és important que ens coneguin i que sàpiguen que hi ha entitats que, des del carrer, es dediquen a lluitar per ajudar-los en el seu procés de reinserció social”, continua la directora de l’AAT, que també és coordinadora del PITD. La trobada, que se celebra de forma anual altre cop després de la pandèmia, serveix per establir vincles entre les organitzacions i amb els presos, perquè “abordem cada cas amb la fi que les persones puguin reconstruir la seva vida, i sovint treballem amb altres entitats sobre un mateix cas”, detalla Mercè Mompín.
“És fonamental que ens coneguem entre tots i cooperem, cal sumar i això és el més rellevant”, conclou la directora, qui assegura que per a les entitats resulta gratificant poder formar part d’una jornada de sinergies com aquesta, on es pot establir una relació i una xarxa de connexió amb les organitzacions, professionals i amb els usuaris dels programes.